5 strachov, ktoré obmedzujú najviac ľudí

5 strachov, ktoré obmedzujú najviac ľudí

Strach je emócia a stav, ktorú zažil alebo prežíva každý z nás. Vývoj našich životov sa na jednej strane stal dynamickejší a stresujúcejší, ale na druhej strane sa stávame viac prítomní a tvorivejší. Zmeny sa dejú oveľa rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Životné lekcie prichádzajú jedna za druhou v oveľa častejšie. Váš energetický systém, vaša myseľ a emócie sú pod oveľa väčšou záťažou a nie vždy sa stíhajú prispôsobiť a pozitívne sa vysporiadať s neočakavanými situáciami, neistotou, zmenami a novými životnými skúsenosťami. Následkom sú intenzívnejšie pocity strachu a obmedzení, ktoré si vytvoríte a neviete si s nimi vždy poradiť.

Pozrite sa späť na svoj život alebo na posledný rok

  • Čo všetko ste neurobili, neskúsili, nezažili, lebo ste sa báli?
  • Koho ste neoslovili, lebo ste mali strach z odmietnutia?
  • Do akého projektu alebo podnikania ste sa nepustili, lebo ste sa báli zlyhania? Čo odkladáte alebo v sebe potláčate, lebo riešite, čo si kto okolo vás pomyslí a porovnávate sa?

Čoho sa ľudia najviac boja

Pred niekoľkými týždňami som zverejnila do mojej komunity dotazník, ktorý obsahoval niekoľko otázok týkajúcich sa strachu:

  • Čoho sa najviac bojíte?
  • Čo vám robí najväčší problém pri prekonávaní strachu?

Z tohto dotazníka som zistila, že najviac ľudí malo týchto 5 strachov:

  1. Strach zo zlyhania
  2. Strach z odmietnutia (že nebudú prijatí)
  3. Nepodarí sa mi ochrániť blízkych
  4. Prezentovať pred ľuďmi a väčšou skupinou
  5. Z výsmechu a poníženia

Strach je najväčším „vrahom” vašich snov, talentov a rastu. Veľa strachov, limitácií, neúspechov a sklamaní nemusíte vôbec zažívať. Spôsobujú ich vaše nevedomé emócie a myšlienkové programy. Vy tvoríte svoj život a iba vy viete zmeniť vývoj svojho života. 

Ak žijete v strachu, nedokážete zo seba dostať maximum. Strach paralizuje vaše schopnosti a sabotuje váš úspech. Strach vás brzdí v progrese a obmedzuje vaše možnosti a rast. A pritom, strach nie je reálny, je iba vo vašej hlave. Veľakrát sa bojíte toho, čo sa ešte vôbec nestalo.

Zistila som 3 hlavné dôvody, ktoré ľuďom bránia v prekonaní ich strachov:

  1. opakované zlyhanie, v minulosti ste mali negatívnu skúsenosť alebo nedosiahli želaný výsledok,
  2. neveríte si, že to dokážete, máte nízku sebadôveru a vieru vo výsledok,
  3. názory iných ľudí na to, čo a ako to robíte a čo chcete urobiť.

Natočila som pre vás tri videá, v ktorých vám pomôžem prekonať uvedené prekážky, z ktorými majú ľudia pri prekonávaní problém. Začnime prvým blokom a to strach z neúspechu alebo zlyhania. 

1. Ako prekonať strach zo zlyhania a neúspechu

To, že sa vám niečo v minulosti nepodarilo alebo ste neuspeli, neznamená, že váš sen nie je realizovateľný, že vy to nedokážete alebo si to nezaslúžite. Jediné, čo váš neúspech hovorí a na čo poukazuje, je dôležitá spätná väzba.

Veľa sa učíte z toho, čo sa nepodarí. Keby sa nám všetko darilo, nevieme, ako zlepšovať. Začíname sa pýtať: “Čo sa deje? Čo mám zmeniť? Čo mám zlepšiť? Čo mám robiť inak”. 

Ako veľmi túžite naplniť váš cieľ? 

Ak vás odradia jeden dva neúspechy na tejto ceste, tak potom niečo nie je v poriadku z vašim zámerom a cieľom. Zodpovedajte si uvedenú otázku, aký význam má pre vás váš cieľ.

Súčasťou každého úspechu je veľa neúspechov. Ste ochotní aj zlyhať, aby ste naplnili svoj sen? Ak nie, tak skôr váš cieľ nedosiahnete, lebo zo seba nedáte svojich 100%.

Neúspech je príležitosť narásť, ukáže vám nové smerovanie. Hľadajte smerovanie a riešenia. 

Každý sa niečoho bojí, ale nedovoľte strachu, aby vás sabotoval a zmenšoval vaše možnosti. Prekonajte ho, osloboďte sa a začnite žiť naplno svoj najvyšší potenciál! Prebuďte vo svojom živote viac radosti, talentov a potenciálu. A pomôže vám v tom aj moja nová kniha Končím so strachom, v ktorej vám krok po kroku ukážem AKO na to!

Ako sa vám pačilo moje video?

S akým neúspechom sa neviete vysporiadať? 

V čom vám v živote doteraz pomohlo zlyhanie? 

Ako veľmi túžite naplniť svoj sen? Ste ochotní j zlyhať? 

Teším sa na vás a ďakujem za dôveru!

Katarína Zacharová

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komenty
0
Would love your thoughts, please comment.x