Evolúcia vzťahu muža a ženy

Evolúcia vzťahu muža a ženy

Vo svojej praxi partnerskej koučky od žien počúvam, že muži sú čím ďalej slabší, menej nadšení pre intimitu a emočné zdieľanie a tiež sa im zdá, že akosi väčšmi zápasia so životom a na dôvažok, ešte sú aj akísi „mäkkí“. Pýtajú sa ma, ako je možné, že ich rytierskosť a galantnosť sa vytrácajú.

Od mužov počúvam, že ženy sú čím ďalej silnejšie, odolnejšie a nezávislejšie, a to až do takej miery, že ich prestávajú skutočne priťahovať.  Nechcú to veľmi priznávať, ale niekedy majú zo žien strach, lebo im prídu také „mužatkovské“. Pýtajú sa ma, ako je možné, že ich ženy prestávajú potrebovať.

Láska len tak niekde nesedí, ako taký kameň…

… treba ju vytvárať, starať sa o ňu, zveľaďovať ju a chrániť. Má to svoje zákonitosti, ktoré si potrebujeme osvojiť, aby sme si celý“ proces“ mohli vychutnať s radosťou. Lenže, čo keď si prídeme v tom procese stratení a bezradní?

Vo vzťahoch často nie je problém v tom, akým spôsobom ľudia uvažujú, ale v predpokladoch, z ktorých pritom vychádzajú. A hoci by sme radi niekedy naše iracionálne správanie zvalili na inštinkty a iné tajuplné nevedomé faktory, za naším konaním je zvyčajne vedomá vôľa a dobre mienená rozumnosť.

Máme všetci krízu?

Nepoviem vám nič nové, čo ste si už sami nevšimli – moderní muži a moderné ženy zistili, že rovnosť sama o sebe nevytvára vášnivé, naplnené a obohacujúce vzťahy. Lenže kam by to potom malo celé s našimi vzťahmi smerovať? Vzťahy založené na závislosti sú prekonané – určite by nám návrať späť k časom našich babičiek a nerovnosti sexuálnych rolí neprospel. A hoci si môžeme aktuálne užívať, že vzájomná nezávislosť je bezpečná, vydrží nám to len do momentu, než sa v nej začneme nudiť.

Sme stratení?

Môj pohľad je taký, že pre naplnený a spokojný vzťah potrebujeme niečo iné, než staré sexuálne roly. Chce to nový ideál “rovnosti”, v ktorom nebudú základné ženské a mužské energie popierané. Z toho totiž pramení, že sa zotierajú atraktívne rozdiely medzi mužom a ženou. Potom si nedokážeme poskytovať jeden druhému to, po čom skutočne túžime.

Svet, v ktorom žijeme, ako by podporoval neutralitu medzi mužmi a ženami. Lenže to je ako chcieť byť nevšímavý k prírode, lebo nie je iba jediný druh vtáka, jediný druh stromu, kvetu…

Z toho vyplýva veľa ženskej aj mužskej nespokojnosti. Každý z nás má v sebe jedinečné vlohy, ktoré sú uložené hlboko v našej sexuálnej, emočnej i duchovnej podstate. Len spôsob, akým ich prejavujeme, nám neumožňuje to pravé komplementárne prepájanie. Jeden z dôvodov, prečo tomu tak je, vnímam v tom, že sa bojíme. Máme strach, že budeme príliš

zraniteľní alebo závislí, keď sa otvoríme a pustíme si niekoho príliš blízko k sebe, aby spoznal, akí sme skutočne. Muži stratili dôveru v ženské ponímanie vzťahu a ženy zase neveria v prednosti nezávislejších mužských životných postojov. A kvôli obavám z toho, že budeme príliš ženské alebo príliš mužský, štylizujeme sa do rolí, ktoré z nás robia menej autentických ľudí. Celé sa to potom cyklí, lebo to, čo skutočne očakávame a aké máme potreby sa neraz rozpakujeme priamo a otvorene vo vzťahu povedať.

Odjakživa sme párové bytosti

V najznámejšej rozprave o túžbe, v Symposiu, dramatik Aristofanes rozprával mýtický príbeh o tom, prečo ľudia tak veľmi túžia po zväzku s inými ľuďmi a prečo sú naše skutky s tým spojené niekedy také neuspokojivé a dokonca deštruktívne.  Aristofanes tvrdil, že ľudia mali pôvodne štyri ruky, štyri nohy a dve hlavy. Každý z nich mal svojho partnera všitého do tkaniva svojej bytosti, takže boli všetci dokonale šťastní. Každý tak tvoril celok, lenže v tej celistvosti sa stali ľudia príliš pyšnými a vo svojej pýche prestali uctievať bohov. Mocný Zeus ich za to kruto potrestal: rozsekol všetkých dvojhlavých, štvorukých a štvornohých ľudí na polovice, čím vytvoril svet jednohlavých, jednorukých a dvojnohých úbohých bytostí. Ľudia mali odvtedy pocit, že im niečo chýba – stratená polovička, ktorú majú takmer radšej ako seba a že tá chýbajúca časť je niekde tam „vonku“, krúti sa vo vesmíre v podobe iného človeka.

Mám rada tento príbeh o tom, že jeden a jeden sa niekedy v budúcnosti môže rovnať „jednému“.

Aj o tom môžeme spoločne debatovať v panelovej diskusii na tému Evolúcia vzťahu muža a ženy počas Real Woman Inšpiratívneho dňa 10. 10. 2015 v Bratislave.

Janette Šimková,

životná a vzťahová koučka

autorka ebooku Anatómia naplnených vzťahov

www.lifekoucing.sk

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Najstaršie
Najnovšie Najobľúbenejšie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komenty
ZuzanaVrabcova
Admin
ZuzanaVrabcova
10 mesiacov dozadu

pekný článok

1
0
Would love your thoughts, please comment.x